Vietnam en Cambodja 2017

Voorbereiding

Ja, binnen een paar dagen is het weer zover, ons lijstje van gegeerde reis bestemmingen zal weer iets korter worden. Dit jaar slaan we twee vliegen in één klap , en bezoeken we de zuidoost Aziatische landen, Vietnam en Cambodja. De hoogtepunten van beide landen zijn denk ik, prima combineerbaar. Na wat zoekwerk kwam ik uit bij het Nederlandse NRV reizen, die in hun reisprogramma van verre reizen, een 22 daagse groepsreis aanbieden. Het voorgestelde dagprogramma en de prijs/ kwaliteit verhouding zitten we wel goed, de keuze was dan ook vlug gemaakt. De gevarieerde rondreis omvat twee binnen vluchten,  een boottocht in de baai van Halong,  verkenning van de Mekong Delta, Ankor Wat en tal van andere bezienswaardigheden. Op 5 maart vertrekken we vanuit Amsterdam, en dit samen met onze vrienden Doris en Georges.

 

Cathay Pacific Airways

Vertrek 05 maart    Amsterdam    Hong Kong    Hanoi

Retour 25 maart     Siem Reap    Hong Kong    Amsterdam

 

Op weg naar Amsterdam, zaterdag 4 maart

Vandaag start onze reis reeds, even na de middag rijden we naar Amsterdam waar we vannacht  in hotel Van Der Valk overnachten. Het is uiterst kalm op de weg, geen files, na een dikke twee uur rijden komen we  in het hotel aan waar we direct kunnen inchecken. Een pluspunt van het Van Der Valk hotel is dat we onze wagen hier tot 30 dagen kunnen parkeren, met de formule Park,Sleep & Fly. Samen met Doris en Georges zetten we onze vakantie in met een diner in het restaurant van het hotel, hopelijk de start van een adembenemende reis

 

wp-1488650634820.jpg

 

Op weg naar Vietnam, Zondag 5 maart
Na een rustige nacht en een uitgebreid ontbijt, nemen we de shuttle bus van het hotel die ons in tien minuutjes naar de luchthaven brengt. Het is voor ons de eerst maal dat we vertrekken vanop Schiphol en dus wat onwennig. Alles verloopt verder prima en omstreeks 13u stijgen we op richting Hong Kong. Na 11u vliegen kunnen we hier even de benen strekken. Ook hier gaat alles vlot, nu nog een twee uur vliegen naar Hanoi onze eind bestemming.

 


flag_of_vietnam-svg

Vietnam, officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een land in Zuidoost-Azië. Het bevindt zich op het schiereiland Indochina en wordt begrensd door China in het noorden, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten. Met 95.261.021 (2016) inwoners behoort Vietnam tot de veertien volkrijkste landen ter wereld. De hoofdstad is het noordelijke Hanoi en de grootste stad is het zuidelijke Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon.   Lees verder op Wikipedia


 

Dag 1   Aankomst Hanoi

Maandag 6 maart

Het is rond de middag wanneer we landen in Hanoi, de huidige hoofdstad van Vietnam. We komen probleemloos door de douane en de paspoort controle. Voor Vietnam is een visum verplicht maar die hadden we al in orde gebracht via de Vietnamese ambassade in Belgie. Onze Nederlandstalige gids, Harry staat ons reeds op te wachten aan de uitgang. Hier krijgen we een eerste indruk van wie allemaal tot de groep behoort waar we de komende dagen gaan mee optrekken. Allemaal het busje in en op naar het hotel. De rest van de namiddag zijn normaal vrij te besteden, maar de gids weet ons te overhalen om vandaag reeds te starten met twee excursies. Zo wordt het programma morgen niet zo zwaar. Na ons wat te hebben opgefrist lopen we door het oude stadsdeel van Hanoi naar het waterpoppentheater. Een eeuwen oude Vietnamese expressievorm die vroeger op de rivier werd gehouden. Nu vinden de optredens plaats in een water bassins. Het theater ligt op tien minuten lopen van het hotel en de kleurrijke voorstelling duurt zowat een uurtje. Op traditionele oosterse muziek bewegen de de poppenspelers hun houten poppen achter het podium. Hiervoor staan ze tot over hun knieën in het water. Je moet het eens gezien hebben maar veel langer moest het ook niet duren. Na de voorstelling stappen we met zijn allen in een traditionele riksja.

wp-1488806088037.jpg

Mocht je al wat suf geworden zijn van de muziek bij het poppenspel dan was je vlug terug klaar wakker met al dit getoeter op de weg. Dit ritje met de riksja valt echt enorm goed mee, liefst meer van dit in de komende dagen. Tot slot lopen we met de gids terug door de oude stad Hanoi naar het restaurant waar we een heerlijk Vietnamese welkoms diner krijgen aangeboden. Voor ons is de vakantie althans goed begonnen.

Hotel : Quoc Hoa

 

Dag 2   Hanoi

Dinsdag 7 maart

Vandaag gaan we Hanoi uitgebreid bezoeken en na het ontbijt neemt de gids ons mee voor een stadstour. Het weer ziet er niet zo goed uit als gisteren, we starten de dag met motregen en die gaat ons de hele dag vergezellen vrees ik. De stad heeft een vochtig subtropisch klimaat en neerslag is hier dan ook niet ongewoon. Voor ons eerste bezoek rijden we met de bus tot aan het Ho Chi Minh-museum.

Het is er heel druk, voornamelijk schoolkinderen. Het museum is opgedragen aan het revolutionaire leven van Ho Chi Minh en de grote rol die hij gespeeld heeft in de Vietnamese geschiedenis. Op het enorme domein bezoeken we eerst het mausoleum, waar het gebalsemde lichaam van Ho ligt opgebaard. Hij ligt er in een glazen kist op een platform in een streng bewaakte gekoelde ruimte. We worden in snel tempo langs beide zijden van het lichaam, twee aan twee, terug naar buiten geleid, discipline boven alles. Van hieruit gaan we langs het presidentieel paleis en de botanische tuin tot aan Huis van Ho, een eenvoudige houten paalwoning. Ho woonde hier tijdens de oorlog in alle eenvoud. Van het huis van Ho Chi Minh lopen we langs een pad met souvenirkraampjes tot aan de eenzuilige Pagode. De meer dan duizend jaar oude pagode doet wat denken aan een soort kleine paal woning.

Op naar ons volgend bezoek, de tempel van de Literatuur, een tempelcomplex ter ere van Confucius. Het complex is gewijd aan de wetenschap en literatuur, en hier werd dan ook de eerste universiteit van Vietnam gevestigd. Tijd voor de innerlijk mens wat te versterken, dat doen we samen met de gids in een authentiek restaurant.

Na de lunch bezoeken we nog de oudste pagode van Hanoi, de Tran-Quoc pagode, gelegen op een klein schiereiland van het Ho Tay meer. Als afsluiter van de dag bezoeken we nog het vrouwen museum. Ja, het was een goed gevulde dag die we afsluiten in het restaurant van ons hotel, gelegen op de achtste verdieping.

Hotel : Quoc Hoa

 

Dag 3   Hanoi – Halong Bay (ca. 149 km)

Woensdag 8 maart

Na een drukke dag gisteren, verlaten we vandaag een van de authentiekste steden van Azië, met een fantastisch cultureel erfgoed uit een koloniaal verleden. En nu op weg naar een van de hoogte punten van de reis, de Halong Bay, hopelijk valt het weer wat beter mee dan gisteren. Onmiddellijk na het ontbijt vertrekken we met de bus en even na de middag bereiken we Ha Long Bay, ook wel de ‘baai van de neerdalende draak’ genoemd. Met een kleine sloep die klaar ligt aan de kade varen we naar onze jonk, een traditionele houten Chinees zeilschip met 16 kamers. Terwijl we afvaren lunchen we aan boord, en kunnen we reeds de 3000 pittoreske kleine eilandjes die de baai rijk is, aanschouwen.

De eilanden bestaan voornamelijk uit kalksteen en sommige zijn begroeid met lage struiken. De schitterende Halong baai werd door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en bestrijkt een oppervlakte van 1500 km2 . Eigenlijk mag dit uitzonderlijk natuur fenomeen niet ontbreken in een rondreis door Vietnam. Na het diner brengen we nog een bezoek aan de Hang Dau Go grot. De imposante grot bezit een aantal mooie kamers en is volgens onze gids de spectaculairste van Halong Bay. Het is er enorm druk en af en toe staan we in file aan te schuiven om naar een volgende kamer te wandelen.

De rest van de middag was normaal voorzien om wat te zwemmen of aan een van de kleine stranden wat te zonnen maar helaas liet het grillige weer dit niet toe. Om zeven uur wordt het diner opgediend en kunnen we genieten van vele verlichte bootjes in de baai .

V’Spirit Jonk

 

Dag 4   Halong Bay – Ninh Binh (ca. 174 km)

Donderdag 9 maart

Echt een fantastische beleving, een nacht doorbrengen in de baai van Halong. Vanochtend om 6u opgestaan want binnen een half uurtje begint de Tai Chi les. Op het bovendek proberen we de langzame bewegingen van de leraar te volgen. Nou iedereen heeft wel zijn eigen stijl zie ik zo, dat werd weer even lachen. Na de les kunnen we gaan ontbijten en ons klaar maken voor een kanotocht in de baai. Het weer wil vandaag terug niet erg mee, maar we besluiten toch om te varen.

De kano tocht wordt uiteindelijk toch nog leuk, en we houden het zelfs droog, buiten een paar natte voeten. Net voor de vroege lunch, krijgen we nog een snel cursus loempia’s maken. Iedereen heeft zo zijn eigen variatie van de vorm, maar uiteindelijk smaken ze toch wel. Even voor de middag varen we de haven terug binnen waar de gids ons terug staat op te wachten. Vandaar hebben we een iets langere rit voor de boeg dan gisteren, naar onze volgende bestemming. We trekken zo’n 170km zuidwaarts, naar Ninh Binh. De stoffige stad heeft weinig te bieden maar is in volle expansie, wij logeren hier als uitvalsbasis voor het omliggende platteland dat we morgen gaan verkennen. Vanavond eten we in het beste restaurant van Ninh Binh, althans volgens onze gids. Het wordt met de groep in iedere geval een heel gezellige avond, wellicht zit de geschonken rijstwijn daar wel voor iets tussen.

Hotel : legend hotel

Dag 5   Ninh Binh – Hanoi – Hué

Vrijdag 10 maart

Vannacht hebben we heel goed geslapen, heel mooie en ruime kamer. Harry komt ons ophalen om 9u en we rijden voor onze eerste stop naar de historische stad Hoa Lu, op zo’n 10km van Ninh Binh. Hoa Lu, was meer dan duizend jaar geleden de hoofdstad van het oude Vietnam. De dynastieën van de Dinh, Le en Ly voerden toen het bewind, en van deze twee voormalige keizers bezoeken we vandaag de restanten van hun tempels.

De zon wil vandaag wel mee spelen maar raakt toch niet door de laag hangende nevel, jammer. Op een paar kilometers hiervandaan ligt het Van Long Nature Reservaat waar we starten voor een heel ontspannende boottocht in kleine traditionele sampan. De brede vlakke houten roeibootjes zijn typische voor Zuidoost Azië, en hier worden ze voornamelijk door vrouwen voort bewogen. Per twee stappen we in een bootje en genieten van dit idyllisch gebied, dat ook wel Halong Bay op het vasteland wordt genoemd. Op een gegeven moment kunnen we even een glimp opvangen van de Witromplangoer, een aapje met lange zwarte staart en een wit kontje. De Vietnamese dame roeit ons ondertussen rustig verder door het idyllische en oogstrelende landschap, echt genieten.

Tijd om te lunchen en onmiddellijk te vertrekken naar Hanoi, waar we onze vlucht moeten halen naar Hue. We zijn slechts met vier mensen van de groep die vliegen tussen Hanoi en Hue, de rest van ons gezelschap neemt de nachttrein. Harry heeft alles prima voor ons geregeld en rond 22u zijn we reeds op de kamer in Hue.

Hotel : Thanh Lich Hotel

 

Dag 6   Hué

Zaterdag 11 maart

Gisteren verkozen een aantal mensen om met de nachttrein naar Hue te reizen, maar dat hebben we echt aan ons voorbij laten gaan. We hebben een rustige nacht kunnen doorbrengen in ons hotel. Van de voormalige keizerlijke stad Hue, hebben we gisteren nog niets kunnen zien maar vandaag staan de bijzonderste hoogtepunten van de stad op het programma. In de late voormiddag komen de treinreizigers ook bij het hotel aan en rond twaalf uur kunnen we starten met het programma. Opnieuw een boot tochtje om te starten maar nu over de Parfum Rivier ( Song Huong rivier), op zich niet te vergelijken met de boottocht van gisteren. Het natuurschoon en de bezienswaardigheden op de oevers zijn niet echt overweldigend.

We leggen aan met de boot pal voor de Thien Mu Pagode. De pagode, met haar 21m achthoekige hoge toren is de oudste van de stad en een symbool voor Hue. We lopen het hele bijhorend, mooi aangelegde complex door om vervolgens met de bus naar de citadel van de stad te rijden. De citadel was eigenlijk een grote omwalling van het keizerlijk paleis die jammer genoeg tijdens het Tetoffensief, door de Amerikanen grotendeels werd vernietigd. We lopen het keizerlijke paleis binnen via de indrukwekkende Ngo Monpoort.

Zo doorlopen we de verschillende paviljoenen en open binnen plaatsen, waarvan er reeds een klein deel van gerestaureerd zijn. De Vietnamese overheid heeft hier nog enorm veel werk te doen. Binnenin de citadel lag ook de Tu Cam Thanh of de Verboden Purperen Stad. Hiervan is echter niet veel meer te zien want van de meer dan 50 gebouwen en verschillende binnenplaatsen werden de meeste verwoest door de zware bombardementen in de Vietnam oorlog. Behalve de keizer mocht geen enkele man de 10 ha grote verboden stad betreden. Misschien was hij een zeer jaloerse man, alhoewel met meer dan 1000 vrouwen, ik zou het niet weten. Op enkele kilometers van de verboden stad, bezoeken we verder nog een van de graftombes van de Nguyen dynastie, meer bepaald die van Tu Doc. Tu Doc die dit fraai aangelegd mausoleum liet bouwen gebruikte het eigenlijk als keizerlijk paleis.

De twee mooi aangelegde paviljoenen aan het meer stralen een sfeer van rust uit, heel aangenaam. Naar het schijnt bracht hij hier veel van zijn tijd door en schreef hij hier ook zijn gedichten. Een trap leidt naar een groot terras, met stenen olifanten en paarden, waar het eigenlijke grafmonument is gelegen. Verder stoppen we op de terugweg nog in een lokaal winkeltje waar we thee met gember aangeboden krijgen. Vanavond neemt de gids ons mee naar het beste restaurant van Hue, waar we heel lekker eten, prima geregeld Harry jongen.

Hotel : Thanh Lich Hotel

 

Dag 7   Hué – Hoi An (ca. 135 km)

Zondag 12 maart

Vanochtend verlaten we Hue en reizen verder naar Hoi An via de Hai Van Pass. De Hai Van Pass, of ook wel wolkenpas genoemd wordt door velen gezien als een van de mooiste kustwegen van Azië. De uitzichten langs de meer dan twintig kilometer lange weg over de pas zouden erg spectaculair zijn maar helaas is de mist terug de spelbreker. Volgens de gids is de Hai Van Pass de scheiding van de klimaat zone tussen Noord en Zuid Vietnam. Daarmee kennen ze in het noorden vier seizoenen en in het zuiden slechts twee seizoenen.

Op de top ( 1200m) houden we even een plas stop en zien hoe menige huwelijk paartjes poseren bij met maken van hun trouwfoto’s. Eenmaal we de Pass beneden zijn, komen we aan in de kosmopolitische stad Da Nang waar we het Cham museum bezoeken. Het museum bezit de grootste collectie Cham kunst en sculpturen ter wereld van de Cham beschaving. Ooit regeerde de Cham over een groot deel van centraal Vietnam en Laos. Door huwelijks perikelen verloren ze echter hun keizerrijk aan de noordelijke Viet en werden zo verdreven naar zuid Vietnam. Het klimaat wordt duidelijk warmer en vochtiger en na het museum stoppen nog even aan het strand van China Beach aan de Zuid Chinese Zee.

De belangrijke handels haven Da Nang, zowat halverwege tussen Hanoi en Ho Chi Minh gelegen, laten we achter ons en we rijden richting Hoi An. Na de lunch verkennen we te voet het centrum van de stad, gelegen aan de Thu Bon rivier en op slechts enkele kilometers van de kust. Het eerste wat mij opvalt aan de stad is, dat deze werkelijk overspoeld wordt door toeristen. Via de Japanse brug, een van de opmerkelijkste historische bouwwerken van de stad, lopen we de oude wijk binnen. De zeer stevige houten brug werd eigenlijk gebouwd zodat de toenmalige Japanse gemeenschap beter zou kunnen handel drijven met de Chinese wijken. Hoi An is precies een openluchtmuseum, we lopen door de oude straatjes langs prachtige werkmanshuizen, fascinerende tempels, kleine pagodes en een onvoorstelbaar aantal winkels en restaurants. De stad staat dan ook al een geruime tijd op Werelderfgoed lijst van de Unesco.

Samen met de groep bezoeken we nog het gemeenschapscentrum van Phuoc Kien, een tempelcomplex gewijd aan Thien Hau de godin van de zee. Via de overbedrijvige centrale markt en een kleding fabriek lopen we tot aan ons hotel. Nadat we ons wat hebben opgefrist gaan we met Doris en Georges terug naar de oude wijk om te dineren in het restaurant Mangorooms, ons aanbevolen door Harry. We eten er heel lekker en doen nog een avond wandeling langs de rivier. De talrijke handels zaken zijn heel kleurrijk versiert met duizenden lampionnen, heel sprookjesachtig net nu het volle maan is.

Hotel : Hoi An Lantern Hotel

 

Dag 8   Hoi An

Maandag 13 maart

Na de eerste drukke week van de rondreis krijgen we vandaag en morgen wat tijd om vrij te besteden, en kunnen we even op adem komen. We slapen lekker lang uit om daarna rustig te gaan ontbijten. De kamer in het hotel is niet van het beste wat we tot nu toe kregen, maar het ontbijt, en voornamelijk de pannenkoekjes zijn prima. Gisterenavond bezochten we een kleding fabriek, waar we vandaag een heren kostuum hebben besteld voor mij. De vriendelijke, maar iets te opdringere verkoopstertjes hebben uitvoerig de maat genomen samen met een body scan en een paar foto’s, ik ben morgen heel benieuwd naar het resultaat. Deze middag slenteren we nog wat door de oude wijk en eten een stukje overheerlijke cheese cake met een kopje koffie. Tot nu toe stelt de Vietnamese keuken ons zeker niet teleur. Voor deze namiddag heeft Harry nog een fietstocht voorzien door het platteland rondom de toch wel drukke stad Hoi An. Bijna de gehele groep fietst mee, en na een half uurtje fietsen tussen de rijstvelden stoppen wel even voor een ritje op een buffel.

Toch wel iets speciaals, en menige deelnemers van onze groep kiest ervoor om toch even op de buffel te rijden, met de nodige hilariteit natuurlijk. In het laatste deel van onze excursie stappen we nog in een rond bootje voor een tochtje langsheen een natuur reservaat.

Ook hier wordt er heel wat afgelachen, leuke mensen toch die Nederlanders, hebben nog geen minuut spijt van onze keuze met NRV. Vanavond eten we in een lokaal restaurantje net naast het hotel, ook een heel goeie keuze.

Hotel : Hoi An Lantern Hotel

 

Dag 9   Hoi An

Dinsdag 14 maart

Voor deze voormiddag hadden we keuze uit een paar excursies, kookles, proeven van het boerenleven of de tempels van My Son. Wij kiezen voor de laatste optie samen met nog twee Nederlandse koppels. Even voor acht uur worden we opgehaald voor een rit van ongeveer een uur richting de oude religieuze hoofdstad van het Champa keizerrijk. Bij aankomst moeten we nog enkele minutjes lopen, vanwaar een elektrische busje ons dan tot aan de tempels brengt. Ja de overblijfselen van het complex, die nu op de Unesco lijst staat, liggen midden in een verscholen groene vallei. Voor we het tempelcomplex binnen gaan kunnen we eerst nog een optreden bijwonen met muziek en dans over de champa dynastie. Harry, onze gids overdonderd ons met informatie over de site die was gewijd aan de hindoegod Shiva.

De ruïnes, want zo mag je de tempels eigenlijk wel noemen, dateren uit de 7de tot de 13de eeuw. In 1968 werd de tempelstad met B-52 bommenwerpers door de Amerikanen gebombardeerd, de verwoesting was enorm. Vandaar ook dat er van de oorspronkelijke 50 bouwwerken slechts een paar, min of meer gespaard bleven. Bij een temperatuur van meer dan 30 graden doorlopen we de volledige site, luisterend naar de deskundige uitleg van Harry. Kort na de middag zijn we terug in het hotel waar we nog een Vietnamese massage nemen en nog verder genieten van onze vrije namiddag.

Hotel : Hoi An Lantern Hotel

 

Dag 10   Hoi An – Danang – Ho Chi Minh City – Mekong Delta

Woensdag 15 maart

Vanochtend vroeg uit de veren, om kwart na vijf worden we gewekt voor een vroeg ontbijt. Om zes uur dertig zitten we reeds in de bus richting vliegveld van Da Nang voor onze vlucht naar Ho Chi Minh. Het tijdschema van Harry klopt helemaal, na een uurtje vliegen staat de bus reeds klaar in de luchthaven van Ho Chi Minh. Ho Chi Minh, het voormalige Saigon bezoeken we vandaag niet, de stad van oom Ho staat later op het programma. Doorheen het uiterst drukke verkeer van de stad en verder via de A1, rijden we naar Ben Tre, gelegen in de Mekong Delta. Na de lunch kunnen we onmiddellijk aan boord gaan van de boot die klaar ligt aan de kade voor het restaurant.

Men zegt dat een boottocht één van de leukste manieren is om de Delta te verkennen, dit gaan we nu ontdekken. De boottocht gaat eerst door brede en druk bevaren kanalen om vervolgens door smalle kanaaltjes en pittoreske tropisch landschappen te varen. Het is heel duidelijk dat de Mekong een van de belangrijkste verkeersaders is van Zuid Vietnam. Langs de oevers van de delta bezoeken we een oude baksteen fabriek en een familie bedrijf die kokosnoten verwerkt. Hier koken ze in grote ketels de kleverige kokos die ze laten afkoelen om daarna te versnijden in kokossnoepje. Ook aan de kokos wijn besteden we de nodige aandacht, smaakt helemaal niet slecht. Aansluitend op de boottocht rijden we op een tuk tuk een stukje door de streek rondom Ben Tre. Uiteindelijk helemaal door elkaar geschud sluiten we de prachtig georganiseerd namiddag af met, wat dacht je, ja een boottocht naar het hotel.

Terug een heel gevarieerde middag. Vanavond heeft Harry, bij het diner voor taart en een cadeautje gezorgd, maar liefst vier mensen van ons reisgezelschap zijn jarig de komende dagen. Toch heel attent van onze gids.

Hotel : Ben Tre Riverside Resort

 

Dag 11   Mekong Delta – Can Tho (ca. 135 km)

Donderdag 16 maart

Na het verjaardags diner van gisteravond trekken we vandaag nog wat verder de Mekong Delta in, waar het dagelijkse leven volledig beheerst wordt door water. Eerst rijden we naar een lokale overdekte markt in de buurt van Ben Tre, op de markt verhandelen ze groeten, fruit, vis en vlees. Nu voornamelijk de “vleesafdeling” vonden we wel heel apart, moeilijk te beschrijven wat hier allemaal te koop wordt aangeboden.

Na de markt stoppen we even aan een bonsai tuin, om vervolgens door te rijden richting Tra Vinh. In Tra Vinh bezoeken we de Angpagode, een Boedistishe pagode van de Khmer. Ik denk dat het voorste gedeelte van het heiligdom onlangs gerestaureerde werd, zo te zien aan de mooie kleuren van de stoepa’s. Achteraan het terrein zijn de eenvoudige vertrekken van de monniken gevestigd. Harry weet ons verder te vertellen dat er een duidelijk verschil is tussen het Boedisme in het zuiden tegenover dit in het noorden van Vietnam. Niet alleen qua architectuur maar ook de levenswijze verschilt opmerkelijk. Zo is een Boedistishe monnik in het noorden een volledig vegetariër terwijl de monniken in het zuiden wel vlees mogen eten tot de middag. Zelfs een koel biertje mogen die gasten drinken.

Voor de heerlijke lunch rijden we een stukje terug naar Tra Vinh. Na de lunch bezoeken we nog het Khmermuseum, waar naast wat instrumenten, huisraad en kostuums niet echt nog iets boeiends te zien valt. Op naar de grootste stad in de Mekong Delta Can Tho. Na een ritje van zo’n twee uur komen we aan bij ons hotel. We hebben nog wat vrije tijd en doen een wandeling op de mooi aangelegde promenade langs de rivier. Harry heeft voor de groep terug gereserveerd in een wel heel rumoerig restaurant, maar het eten was wel heel lekker.

Hotel : Saigon Cantho Hotel

 

Dag 12   Can Tho – Ho Chi Minh City (ca. 169 km)

Vrijdag 17 maart

Vannacht heel lekker geslapen in de mooie ruime kamer van het wat verouderde hotel. Het wordt weer een lange dag denk ik, we starten al heel vroeg met een bezoek aan een grote drijvende markt van de Mekong Delta. Halfacht lopen we naar de kade waar een boot klaar staat die ons ook in twintig minuutjes naar de markt van Cai Rang brengt. De markt is de grootste drijvende groothandelsmarkt van groeten en fruit in de Mekong Delta. Op een breed stuk van de rivier zien we van ver de markt , elke boot is vol geladen met tal van seizoensgebonden producten.

Eerst varen we langs de markt heen om daarna doorheen de markt zelf te varen. Het is toch wel een imposante gebeurtenis, een wirwar van kleine en grote bootjes waarbij de handelaars hun waar van de ene boot naar de andere gooien. Welke landbouwproducten de verschillende boten verhandelen is makkelijk te herkennen aan de lange rechtopstaande stok, waar voorbeelden van hun waar zijn aan opgehangen. Na de Floating Markt varen we een zijarm van rivier in waar we een bezoek brengen aan een familie die voornamelijk fruit teelt. Vele boeren komen niet meer rond van hun rijst opbrengst alleen, en hebben dan ook gekozen voor extra gewassen te kweken zoals Jackfruit, Doerian, Pomelo, limoen of Drakenfruit. Bij het terug varen naar de bus krijgen we de eerste echt Vietnamese regenbui over ons, gelukkig zitten we nu niet in een open bootje.

Tijd om wat te slapen op de bus, of toch niet want Harry verteld over de eerste kennismaking met zijn vrouw, hun verloving, en uiteindelijk het huwelijksfeest. Na een rit van meer dan twee uur naderen we Ho Chi Minh (het vroegere Saigon) en net voor we de stad binnen rijden krijgen we van Harry een traditionele vegetarisch Vietnamese lunch aangeboden. Er is deze namiddag nog een stadstour voorzien in de heksenketel Saigon met zijn duizenden brommertjes en scooters. We starten met het oorlogsmuseuem, die voornamelijk aan de hand van vele foto’s de onbegrijpbare wreedheden toont van de gruwelijke Vietnam oorlog. Het museum maakt wel een bittere indruk op ons na, over de waanzin van oorlog en de gevolgen van het gebruik van Agent Orange en napalm.

We vervolgen de tour met een stop aan het oude presidentiële paleis, waar we verder wandelen tot aan de Notre Dame-kathedraal, het Opera gebouw en postkantoor. In het postkantoor kopen we wat Vietnamese muntjes voor het thuisfront en als afsluiter van de namiddag neemt Harry nog een groepsfoto voor het mooie oude koloniale postkantoor.

Hotel : Liberty Hotel Saigon Parkview

 

Dag 13   Ho Chi Minh City

Zaterdag 18 maart

Vandaag en morgen hebben we twee vrije dagen in Ho Chi Minh, en kunnen we wat bijkomen met een rustig ontbijt vanmorgen. Harry heeft de groep deze voormiddag echter een extra excursie aangeboden waar iedereen enthousiast is op ingegaan. Als we om halfnegen samen met de groep het hotel uit lopen staat voor iedereen een riksja klaar. Inderdaad deze voormiddag gaan we het chaotische verkeer in de stad trotseren.

De meestal wat oudere mannen die de riksja’s bedienen beheersen op een kalme rustige manier het dagelijkse reilen en zeilen van het extravagant drukke verkeer in de stad. Ik zou zeggen verstand op nul en genieten van de onvergetelijke rit. Af en toe heeft Harry een stop ingelast, zo stoppen we bij een bloemenmarkt en de oude Chineese Thien-Haupagode, een goed onderhouden heiligdom opgedragen aan de godin van de zee en de zeevaarders. Onderweg kunnen we genieten van de vele kleine handelszaken. Precies een groot openlucht schoppingcenter waarbij de verschillende afdelingen mooi bij elkaar gelegen zijn. Zo rijden we achtereenvolgens door straatjes van motoronderdelen, papier, lampions, vissen, … eigenlijk te veel om op te noemen. De tour wordt, denk ik, van iedereen een gedenkwaardige ervaring die nog lange tijd zal nazinderen. De rit eindigd bij de overdekte Ben Thanh markt, die we vluchtig even doorlopen.

Van hieruit lopen we naar de Bitexco Financial Tower waar we op de 52ste verdieping genieten van het uitzicht en een lekker koel Vietamees pintje bier. Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog voor een voetmassage en pedicure, alweer een prachtige dag vandaag.

Hotel : Liberty Hotel Saigon Parkview

 

Dag 14   Ho Chi Minh City

Zondag 19 maart

Ik heb zo een vermoeden dat we de tweede rustdag in Ho Chi Minh geen rustige dag gaan kunnen noemen. Reeds om kwart na vijf loopt de wekker af en na het ontbijt zitten we om zeven uur al op de bus richting de beruchte Cu Chi tunnels. Op ongeveer 40 km ten noorden van Saigon ligt het ondergrondse tunnelcomplex, waarvan we in de bus reeds een propaganda filmpje te zien krijgen. Eind jaren veertig en begin jaren vijftig werden de eerste tunnels reeds aangelegd en dit in de strijd tegen de Fransen. In de Vietnam oorlog werd het tunnelstelsel uitgebreid tot een netwerk van zo’n 250 km. De streek rond Cu Chi was van groot strategische belang, en van hieruit voerde de Vietcong dan ook hun guerilla oorlog. Harry loodst ons door het ganse domein, met de nodige commentaar, prima gedaan “jongere man”. Aan de hand van een maquette zien we dat er drie niveaus waren in de tunnels.

Een eerste niveau op 3m diepte, waar voornamelijk de keuken, de opslagplaatsen en de woon- en slaapvertrekken gevestigd waren. Het tweede niveau (6m) werd gebruikt om te schuilen bij hevige bombardementen, de kamers werden mede daarom in de vorm van een driehoek gebouwd. Het diepste niveau, 8m tot 10m diep diende voornamelijk als vluchtroute naar de rivier. Uiteindelijk werden de meeste van de tunnels vernield door het inzetten van B-52 bommenwerpers begin jaren 70’. Verder zijn in het bezoekerscentrum een heel deel oude foto’s, wapens, mijnen en tal van verschillende boobytraps te zien. Voor de toeristen werden een deel gangen en kamers nagebouwd, waar we ook een deel van bezoeken. Heel merkwaardig is ook dat de ingangen van de tunnels perfect werden gecamoufleerd, heel moeilijk te vinden. Na het tunnelcomplex Cu Chi rijden we naar Tay Ninh voor een bezoek aan de grote tempel van de Cao Dai. Het caodaïsme is naast het boeddhisme en het katholicisme de derde religie in Vietnam. De nog jonge religieuze beweging Cao Dai (gesticht in 1926) is een geloofsleer die het beste uit reeds bestaande religies combineerd ( het Boeddhisme, het Confusianisme, het Hindoeïsme, het Taoïsme, de Islam en het Christendom). Mijn eerste indruk toen ik tempel zag was, dit lijkt wel op een groot sprookjes kasteel, waarvan de architectuur een samenraapsel is van de verschillende godsdiensten.

Harry heeft het tijdstip van ons bezoek goed gekozen, zodat we de dienst van 12u gedeeltelijk kunnen bijwonen. Bij het betreden van de kerk moeten we onze schoenen uitdoen en wat mij voornamelijk opvalt in het interieur van de tempel zijn de twee rijen kleurrijk versierde pilaren met groene draken. Als bezoeker worden we naar het balkon geleid, waar ook de muzikanten zitten en vanwaar we de dienst heel goed kunnen volgen. Na de dienst nemen we nog een paar foto’s van de bizarre tempel om vervolgens te gaan lunchen, weer een mooie ervaring rijker. Rond vijf uur zijn we terug op de kamer om ons te douchen en twee uur later worden we opghaald voor het afscheids diner. Harry heeft een diner geregeld op een boot in de oude haven, voor de hele groep. Tijdens het diner vaart de restaurantboot een paar rondjes en kunnen we genieten van de skyline van Saigon, een heel mooie afsluiter, nogmaals bedankt Harry.

Hotel : Liberty Hotel Saigon Parkview

 


flag_of_cambodia-svgCambodja ,officieel het Koninkrijk Cambodja, is een land in Zuidoost-Azië. In het noorden heeft het een 541 kilometer lange grens met Laos. In het noordwesten en westen heeft het een 745 kilometer lange grens met Thailand en in het oosten en zuidoosten heeft het een 1228 kilometer lange grens met Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.Het Koninkrijk Cambodja is een constitutionele monarchie met koning Norodom Sihamoni als staatshoofd. De Cambodjaanse regering wordt geleid door Hun Sen, premier van Cambodja. Zijn regeringsperiode loopt al sinds 1985, wat hem de langst regerende leider maakt in Zuidoost-Azië.   Lees verder op Wikipedia


 

Dag 15   Ho Chi Minh City – Phnom Penh (Cambodja)

Maandag 20 maart

Ja, het eerste grote luik van de reis hebben we gehad, vandaag verlaten we de bruisende metropool Saigon. We hebben heel goed geslapen vannacht en even over acht staan we met de koffers klaar voor de busreis naar Phnom Penh de hoofdstad van het Koninkrijk Cambodja. Harry vergezelt ons nog op de bus tot aan de grens en regelt voor ons de visum. De bus valt nog mee, met voldoende beenruimte en een wifi verbinding maar met een slecht werkende airconditioning. Om half een, en na de nodige paspoort formaliteiten moeten we helaas afscheid nemen van Harry. Hij stelt ons Jurry voor, de gids die ons, hopelijk met even veel passie zal begeleiden in Cambodja. Wat onmiddellijk opvalt is dat het verkeer hier niet zo druk is en heel wat minder brommertjes, nu dit kan nog veranderen eenmaal we Phnom Penh naderen. Ja, naarmate we de hoofdstad naderen wordt het verkeer bijna even druk als in Saigon.

Aan de bus terminus rijden we samen met onze bagage verder naar ons hotel met een tuk tuk, het openbaar vervoer systeem bij uitstek hier. Alweer een speciale belevenis. Het hotel is mooi en de kamers ruim, vanavond eten we samen met Jurry in een lokaal restaurant.

Hotel : Ohana Hotel

 

Dag 16 Phnom Penh

Dinsdag 21 maart

Jurry wil vandaag zo vroeg mogelijk starten met het programma en om half acht vertrekken we met de tuk tuk naar het koninklijk paleis. Als we het complex rondom het paleis betreden is het hier nog relatief rustig maar wel reeds drukkend warm. Het paleis gebouwd in de traditionele Khmerstijl doet mij wat denken aan het grote paleis in Bangkok. Het Koninklijk Paleis en Zilveren Pagode staan op een groot terrein, en samen met een, moeilijk verstaanbare, lokale Engelstalige gids verkennen we de verschillende gebouwen.

Eerst lopen we naar het meest opvallendste gebouw, namelijk de troonhal. De imposante hal diende voor kroningen en als officiële ontvangstruimte voor ambassadeurs, hier staat ook de troon die enkel gebruikt wordt bij de kroning van de koning. De zaal is niet toegankelijk voor het publiek en enkel door de open vensterruimtes kunnen we even binnen kijken. Via de omringde versierde binnenplaats, waarvan de muren met een 640m lange fresco beschilderd zijn, gaan we naar de Zilveren pagode. De Zilveren pagode eigenlijk zo vernoemd naar zijn vloer, die bedekt is met ruim vijfduizend massief zilveren tegels. Naast de vloer die over de gehele oppervlakte is bekleed met tapijt ter bescherming van de tegels, staan hier ook een ontelbaar aantal boeddha beelden. Boeddha’s in alle vormen, de meest opvallende is wel die in massief goud van zo’n 90kg en bedekt met meer dan tweeduizend kleine diamanten. Volgens Jurry wordt de waarde van het totaal aantal voorwerpen in de zaal geschat op zowat 120 miljoen Euro. Na de praal en de pracht van het paleis rijden we naar de Killing Fields, een heel zwarte bladzijde in het bestaan van het koninkrijk Cambodja. Het voormalige executieterrein van de Rode Khmer ligt op een 15km van Phnom Penh, in een bedrieglijke vreedzame landelijke omgeving.

Het lugubere centrum werd opgericht om de herinnering aan de wreedheden van het Pol Pot regime levend te houden. Hier speelde zich een van de schokkendste gewelddaden uit de hedendaagse geschiedenis af, volgens de gids werden in de periode 1975 – 1979 in heel Cambodja bijna 3 miljoen mensen op een gruwelijke manier vermoord. Op het terrein is naast de meer dan 100 massa graven ook een herdenking stoepa gebouwd met opeengestapelde schedels en botten van de slachtoffers, heel macabere toren waar je toch even stil van word. We vervolgen het gruwelijke verhaal door nog een bezoek te brengen aan het Tuol Sleng Genocide Museum, ook wel S-21 genoemd. In de voormalige gevangenis dwongen De Rode Khmer de gevangenen door middel van martelingen tot een bekentenis. De gevangen waren voornamelijk artsen, ambtenaren, monniken, militairen en mensen van de hogere klasse. Volgens onze gids zijn in deze gevangenis meer dan 15000 mannen, vrouwen en kinderen op gruwelijke wijze gefolterd om daarna in de Killing Fields te worden afgemaakt.

Hoe kunnen mensen dit elkaar toch aandoen? De rest van de middag zijn we vrij om te lunchen en lopen we de boulevard af langs de rivier, die er echt niet proper bij ligt. Veel zwerfafval en overal uitpuilende vuilnisbakken, in dit opzicht was het in Vietnam toch net iets beter. Vanavond dineren we op het dakterras van het hotel, bij een verfrissende hevige regenbui, best een aangename verkoeling.

Hotel : Ohana Hotel

 

Dag 17 Phnom Penh – Siem Reap (ca. 320 km)

Woensdag 22 maart

We beginnen vandaag aan de laatste etappe van de rondreis, een rit van 320km. Normaal zou dit gebeuren met de lijndienst bus, maar Jurry stelt voor om tegen een kleine meerprijs de lange rit te doen met een minivan. Iedereen gaat akkoord met dit voorstel en om acht uur vertrekken we richting Siem Reap. Op de lange vlakke weg komen we zowel dorre als groene velden tegen waarop hier en daar het uitgemergeld vee wat probeert te grazen. Kenmerkend zijn de vele armzalige houten paalwoningen, hier is duidelijk te merken dat Cambodja nog een arm land is en voornamelijk afhankelijk is van de landbouw en weinig industrie kent. Jurry verteld ons dat op het echte platteland 80% van de bevolking geen elektriciteit en water heeft .

Nu eerlijk, de staat van de weg valt hier best mee, en is een stuk beter als in Vietnam. Er zijn een paar stops voorzien, dit bij een lokale markt met gedroogde insecten, en een oude prachtige brug uit de tijd van het machtige rijk van de Khmer dynastie (gebouwd tussen 1181 -1220). De Spean Preach Toeus brug, ligt op de oude weg die de vroegere hoofdstad Angkor verbond met de provincies in het zuid oostelijke deel van Cambodja.

Rond halfdrie komen we aan in de provincie stad Siem Reap, die we als uitvalsbasis gebruiken voor ons bezoek aan Ankor Wat en omgeving. Vanavond eten we heel goed in Cuisine Wat Damnak het restaurant van de Franse chef Joannès Rivière. Hij combineert de authentieke Cambodjaanse smaken met de Franse manier van koken, en dit alles met vers seizoensgebonden producten. Het traditionele Cambodjaans houten etablissement zou tot de 50 beste restaurants van Azië behoren.

Hotel : Ombra Ankor Hotel

 

Dag 18 Siem Reap – Angkor Wat

Donderdag 23 maart

Angkor Wat, zowat van heel Zuidoost-Azië het hoogtepunt wat bouwkunst betreft, staat vandaag op het programma. Met het nationale vervoersmiddel bij uitstek in Cambodja “de tuk tuk” rijden we tot aan de ingang van het enorme complex. Het tijdperk waarin we de bouw van dit architectonische wonder moeten situeren ligt tussen 800 tot 1430. Sinds 1993 staan de meer dan 100 overgebleven gebouwen verspreid over een oppervlakte van meer dan 200 km, op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na het aankopen van de toegangskaarten met daarop onze foto, rijden we eerst naar de oude stad Angkor Thom.

Via de zuidelijke poort, waarbij de 100m lange toegangsweg geflankeerd is met goden en demonen, gaan we de “grote stad” binnen. Hier staan olifanten klaar die je verder de stad in kunnen brengen, dit laten we echter aan ons voorbij gaan. De stad telt heel wat ruïnes, waarvan de beroemdste de Bayon is, gelegen in het hart van de stad. Langs de galerijen, verbonden door de nog rechtstaande torens, zien we de fraaiste bas-reliëfs van het complex, van geheimzinnige glimlachende gezichten tot alledaagse taferelen. Verder lopen we langs het Terras van de Lepra Koning en het Terras van de Olifanten, hier keek de koning vroeger toe naar de festiviteiten die werden gehouden op het grote plein. Mooi zijn de grote afbeeldingen olifanten op het ommuurde stuk van het terrein. De verschillende tempels liggen soms een paar kilometer uit elkaar maar, telkens kunnen terugvallen op onze tuk tuk, heel gemakkelijk.

Onze volgende stop is de Ta Prohm een echt doolhof van overwoekerde monumenten en gigantische boomwortels die het geheel nog samenhouden. Hier hangt de echte Indiana Jones sfeer, half ingestorte gangen en de vele door, smalle doorgangen verbonden galerijen. Hier zien we ook de Tomb Raider boom en de Watervalboom, de wortels van deze vijgenboom lopen in de vorm van een waterval langs de muur. Soms is het onmogelijk te begrijpen hoe bomen op een hoop steen kunnen groeien. Hier is  heel weinig gerestaureerd en daardoor kunnen we Ta Prohm in een heel ongerepte staat bewonderen. Voor mij is Ta Prohm de meest tot de verbeelding sprekende tempel van Angkor, heel mysterieus. Tijd voor een ritje op de tuk tuk, richting Angkor Wat, het beroemdste en misschien wel het spectaculairste van alle monumenten van Angkor.

We betreden de tempel, met zijn vijf torens, waarvan de bouw ongeveer dertig jaar duurde, langs de achterkant. In tegenstelling tot de vorige tempels die we vandaag bezochten, verkeert Angkor Wat nog in zeer goede staat. Rond het tempel complex loopt een vijf kilometer lange gracht van 200m breed , en dit geheel met de hand gegraven. De meer dan 600m lange reliëfs zijn heel indrukwekkend en mythisch en soms ook wel wreedaardig. Het in de 12de eeuw gebouwd complex was gewijd aan de hindoeïstische god Vishnu en is waarschijnlijk een van de grootste religieuze gebouwen ooit verwezenlijkt. Via een tamelijk stijle trap lopen we volgens Jurry recht naar de hemel of het Centraal heiligdom. Best lastig maar hier krijgen we een beeld van de omvang, hoe groot het hele complex wel is. Nu ik vind dat dit Cambodjaans nationaal monument wel een plaatsje verdiend tussen de zeven nieuwe wereld wonderen. Nadat we de nodige (heel veel) foto’s hebben genomen verlaten we de tempel aan de ingangszijde. Zo, Angkor Wat misschien wel de enige reden van ons bezoek aan Cambodja, kunnen we ook schrappen van ons Bucket lijstje. De rest van de middag rusten we wat uit aan het zwembad en  vanavond slenteren we even door het gezellige verlichte centrum van Siem Reap.

Hotel : Ombra Ankor Hotel

 

Dag 19 Siem Reap – Tonle Sap Meer

Vrijdag 24 maart

Ja, wat gaat het snel, vandaag onze laatste volledige dag in Siem Reap. Om half acht worden we afgehaald voor de allerlaatste excursie van de rondreis. Samen met Jurry trekken we het platteland in. Eerst stoppen we bij een familie die rijstwijn stookt, gelukkig hoeven we die niet te proeven, want hygiëne komt hier niet op de eerste plaats.

Vervolgens bezoeken we een echt Cambodjaans lokaal marktje waar groeten, fruit, vlees en vis worden aangeboden, ook hier zouden wij als westerlingen weinig aankopen. Na de markt laten we ons eens goed door elkaar schudden op een authentieke ossenkar, gelukkig een kort ritje, maar je moet het eens hebben meegemaakt. Even later stoppen we aan een mooi veld met lotusbloemen, de lokale gids legt uit dat zowat alles van deze bloem gebruikt wordt. De grote bladeren gaat men gebruiken in de keuken of als hoofddeksel tegen de zon, maar ook een deel van de stengel en de pitten worden in menige Cambodjaanse gerechten gebruikt.

Het laatste bezoek op het programma vandaag is een bezoek naar het Tonlé Sap meer. Nu het eigenlijke meer krijgen we uiteindelijk niet te zien, maar we varen wel op een, nog net bevaarbaar stukje rivier, die verder uitmondt in het meer. Het wordt tijd dat het regen seizoen er aan komt zodat het meer makkelijker bereikbaar word. Af en toe komen we, met ons zeer luidruchtig bootje, vast te zitten langs de oevers in het slip van de smalle strook geelachtig water. Na een kwartiertje varen komen we in een breed stuk van de rivier en zien we langs beide zijden van de oever drijvende huisjes, winkeltjes en een schooltje, kortom een dorp op het water.

De arme gemeenschap die hier woont zijn voornamelijk vissers, want het gele gebied rondom het meer van Tonlé Sap bezit een van de rijkste visgronden van Azië. Een heel leuke excursie. Langs de erg hobbelige weg keren we terug naar het hotel om te douchen en het zand wat af te spoelen. Vanavond gaan we samen dineren met de gids in een typisch restaurant waar enkel Cambodjanen komen. Jammer het laatste diner, nu drie weken van huis is wel genoeg, morgen mogen we terug keren.

Hotel : Ombra Ankor Hotel

 

Dag 20 Siem Reap – Amsterdam

Zaterdag 25 maart

Wat een rustige voormiddag, wat langer slapen, gezellig ontbijten en daarna nog wat aan het zwembad liggen. Jurry heeft kunnen regelen dat we de hotelkamer mogen gebruiken tot 14 uur en een half uurtje later vertrekken we al naar het vliegveld. Het is mooi geweest en de terugreis verloopt ook zonder problemen. Zondagmorgen staan, we na precies drie weken terug in de luchthaven van Amsterdam. Nog een rit van een dikke twee uur en terug thuis, het dagelijkse leven kan terug beginnen. Ik denk dat, ondanks het korte verblijf in de twee landen, we via de reis van NRV, een goede indruk overhouden aan de gewoontes en de levenswijze van de bevolking in Vietnam en Cambodja. Twee prachtige landen in volle economische expansie, zeker Vietnam zal de komende jaren heel snel evolueren. De onvergetelijke hoogtepunten van beide landen, maar ook de meer dan veertig miljoen brommertjes in Vietnam en de neerbuigende bevolking van Cambodja zullen ons nog lang bijblijven. Het is een prachtreis geworden mede door de buitengewone aangename groep, waarvoor dank mensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
%d bloggers liken dit: