Sri Lanka 2018

 

Vooraf

Het is terug stilaan tijd om de koffers te pakken na, een voor mij lange periode van stilzitten. Ja en ik heb de voorbije drie maanden echt stilgezeten, met mijn afgescheurde achillespees was mijn mobiliteit deze zomer echt heel minimaal. Gelukkig ben ik in die mate al hersteld dat onze rondreis naar Sri Lanka niet in het gedrang komt. De 17 daags georganiseerde rondreis “Beste van Sri Lanka” heb ik al een tijdje geleden geboekt bij de Nederlandse reisorganisatie NRV. De aangeboden reis is heel compleet met bezoeken aan de historische koningssteden Anuradhapura en Kandy, een paar Nationale parken, een treinreis naar Bandarawela en natuurlijk een bezoek aan de wereldberoemde leeuwenrots van Sigiriya. Na de rondreis kunnen we nog genieten van een paar dagen strandvakantie in Kalutara.

 

Etihad Airways

Vertrek 28 augustus        Amsterdam  =>  Colombo

Retour 13 september      Colombo  =>  Amsterdam

 

Promotiefilm Sri Lanka

 

 

Dag 1   Amsterdam – Abu Dhabi

Dinsdag 28 augustus

Zo wij zijn klaar om Sri Lanka “de parel van de Indische Oceaan” te bezoeken. Vanmorgen nog lang kunnen uitslapen, onze vlucht vertrekt immers maar vanavond vanuit Amsterdam om 21u25. Na de middag vertrekken we met de wagen naar Schiphol. Tamelijk druk op de weg maar we komen ruim op tijd aan bij de Park and Fly parking in de buurt van de luchthaven. Alles verloopt vlot en even later staan we reeds aan te schuiven bij de bagage drop off van Etihad Airways. We vliegen naar Sri-Lanka via Abu Dhabi waar we morgenvroeg aankomen. We gaan wat proberen te slapen tijdens de zes uur durende vlucht want het gaat morgen een heel lange dag worden.

 

Dag 2   Abu Dhabi – Colombo – Negombo

Woensdag 29 augustus

Vannacht toch wel heel goed kunnen slapen in het vliegtuig, om 06u00 landen we al op het vliegveld van Abu Dhabi. Onze vlucht naar Colombo vertrekt maar rond 14u waardoor we zo’n 7u vastzitten hier op de luchthaven. Gelukkig kunnen we de “verloren” tijd opvullen met een stadstour in Abu Dhabi (extra optie van NRV, mits een kleine meerprijs). Met de bus rijden we via Yas Islan langs het formule 1 circuit, het nieuwe Louvre museum en langs de kustlijn van Abu Dhabi naar de ruim acht kilometer lange Corniche road. Hier kunnen we de Skyline van de stad zien, maar dit valt toch wat tegen mede door de nevel die over de stad hangt. Wat wel zeer opvallend is zijn de talrijke kleine groene parken, die worden waarschijnlijk dagelijks gesproeid want volgens onze gids heeft het hier dit jaar nog niet geregend. Aan Abu Dhabi Heritage Village maken we een korte stop. Het openluchtmuseum van Abu Dhabi is opgezet als een oud traditioneel dorp met een paar kleine gebouwen en tenten, eigenlijk niet zo interessant. De laatste stop van de rondrit is wel heel erg de moeite, namelijk de Sheikh Zayed Grand Mosque.

De moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en behoort tevens tot de mooiste moskeeën ter wereld. Pas in 2007 ging de moskee open, en eerlijk hij is echt indrukwekkend, zowel aan de buitenkant als binnenin. Er zijn vooral veel natuurlijke elementen gebruikt bij de bouw van de moskee, waaronder marmer, goud, edelstenen en kristal afkomstig van over de gehele wereld. Naast de opvallend prachtige kroonluchters gemaakt van koper, goud en miljoenen Swarovski kristallen ligt in de gebedsruimte het grootste handgemaakte tapijt ter wereld. Dit 47 ton wegend wollen tapijt, uit één stuk, heeft een oppervlakte van meer dan 5600 vierkante meter en werd vervaardigd in Iran.

Hier eindigt onze rondrit op het Arabische schiereiland Abu Dhabi één van de zeven emiraten die samen het land Verenigde Arabische Emiraten vormt. Terug in luchthaven na de rondrit, hebben we nog een paar uur te vliegen naar onze eind bestemming in Sri Lanka. Omstreeks 20u landen in Colombo waar het al behoorlijk duister is. Onze plaatselijke gids staat ons op te wachten en brengt ons naar het hotel. Negombo waar ons eerste hotel zich bevindt is gelukkig niet zo ver van de luchthaven en om 10u u zijn we op de kamer. Na het diner aan het strand zijn we meer dan klaar voor een wel verdiende nachtrust.

Hotel : Beacon Beach hotel

Dag 3   Negombo

Donderdag 30 augustus

 

 

Onze eerste nacht in Sri Lanka zit er op en de vrije ochtend is heel welkom na de vermoeiende reis, zo kunnen we ook rustig wennen aan het tijdsverschil. Na de middag start van onze rondreis met een eerste uitstap, een stadstour in het centrum van Negombo. Voor de middag gaan we zelf wat op verkenning en doen een kleine wandeling langs het strand in de buurt van het hotel.

Negombo is eigenlijk een uit zijn voegen gebarsten vissersdorp met tal van boeddhistische tempels en hindoeschrijnen. Daarnaast zijn er nog talrijke katholieke kerken in de stad, ja een ware mengelmoes dus van gebedshuizen naast de gebouwen uit het rijke koloniale verleden van Sri Lanka. Met de bus rijden we door het centrum en houden even halt aan een kleine vissershaven met op de achtergrond het Nederlandse fort uit de koloniale tijd . Helaas veel is er niet meer van te zien, eigenlijk alleen de poort die stamt uit 1678 en die leidt naar de plaatselijke gevangenis. We reizen met een Nederlandse organisatie en natuurlijk mag een bezoek aan de “De Dutch Canals” in Negombo niet ontbreken.

De kanalen waarover we varen zijn onderdeel van een groot water netwerk die zijn gegraven door Nederlanders. In de koloniale tijd werden ze voornamelijk gebruikt voor het vervoer van specerijen tot in Colombo. Vanuit de kanalen gaat de boottocht verder over de lagunes waar de gids voor ons, op het bootje, een lekkere cocktail klaar maakt.

Op de terugweg stoppen we nog heel even bij de St. Mary-kerk voor we naar het hotel rijden. Vanavond krijgen we van NRV een welkoms diner aangeboden, waarbij we nog wat beter onze mede reisgenoten leren kennen..

Hotel : Beacon Beach hotel

 

Dag 4   Negombo – Anuradhapura

Vrijdag 31 augustus

Onze tweede nacht al in Negombo, en na het ontbijt verlaten we de stad met een bezoek aan de lokale vismarkt, volgens de gids een van de grootste van Sri Lanka. Diverse soorten gevangen vis worden hier naartoe gebracht en te drogen gelegd op het strand. De vismarkt is toch wel uniek overal waar je kan kijken ligt er vis te drogen op het strand. Het strand ligt letterlijk bezaaid met vis een heel bijzonder beeld om te zien.

Tijd om Negombo echt te verlaten en via de mooie westkust route (A12) rijden we noordwaarts richting de oude historische koningsstad Anuradhapura. Anuradhapura was de eerste hoofdstad van het eiland en staat momenteel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In de stad gaan we drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden bezoeken. Eerst stoppen we aan de Isurumuniya tempel, een boeddhistische rotstempel uit de 3e eeuw v. Chr. die oorspronkelijk deel uit maakte van een kloostercomplex. Bij de ingang ligt een vijver met prachtige lotusbloemen. Een flink nadeel voor mij is dat we in deze tempel en ook in de volgende die we gaan bezoeken de schoenen moeten uit doen. Mijn achillespees letsel is nog niet volledig hersteld en zonder schoenen lopen is nog lastig. Nu via, de wat onregelmatige treden, gaan we toch naar boven op de rots waar we een uitzicht krijgen over de omgeving van Anuradhapura. De tempel heeft verder een aantal Boeddhabeelden, waaronder een grote, mooi versierde liggende Boeddha.

Voor de Boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad en de voornaamste reden hiervoor is de Shri Maha Bodhi, onze volgende stop. De Shri Maha Bodhi is de oudste heilige boom van Sri Lanka en afkomstig uit Bodhgaya in India waar Boeddha de verlichting bereikt zou hebben. Na het bezoek aan de Shri Maha Bodhi, wandelen we tussen de talrijke pelgrims over het drukke voetgangerspad naar de Ruwanweliseya stupa. De Ruwanweliseya stupa ook wel de grote stupa van Anuradhapura genoemd heeft zijn naam niet gestolen. De stupa is een enorm witgekalkt bouwwerk waarvan de buitenkant volledig is omgeven door meer dan 200 zwarte olifanten beelden. Rondom de 92m hoge Ruwanweliseya zitten honderden boeddhisten, meestal in witte kledij op de grond luidop te bidden, heel fascinerend.

Met de groep lopen we rond de enorme stoepa om vervolgens terug te keren langs het brede wandelpad. In de directe omgeving van de stupa zijn nog veel oude zuilen en resten van tempels te zien waaronder het Brazen Palace. Dit was ooit een enorm paleis met meer dan duizenden kamers, maar waar nu enkel nog de eindeloze rijen zuilen van over zijn. Zo dit was terug een goed gevulde dag op naar morgen.

Hotel : Rajarata

 

Dag 5   Anuradhapura – Dambulla

Zaterdag 1 september

Voor we terug zuidwaarts trekken vandaag, hebben we de mogelijkheid om het grootste en het oudste nationale Park in Sri Lanka te bezoeken het “Wilpattu NP” dat vlakbij Anuradhapura ligt (optionele excursie). Het park is nog zeer ongerept en niet zo bekend bij het grote publiek. Van eind jaren 80 tot 2003 was het park vanwege veiligheidsreden rond de Sri Lankaanse burgeroorlog zelfs volledig afgesloten. Het Wilpattu National Park wordt beschouwd als één van de beste plekken in Sri Lanka om het majestueuze luipaard in zijn natuurlijke habitat te aanschouwen. Voor ons wordt het een korte nacht, om 4u30 gaat de wekker af en een half uurtje later vertrekt de bus richting Wilpattu. Aan het park staan de jeeps al klaar en met het opkomen van de zon rijden we het nationaal park binnen. En nu maar hopen dat we een paar mooie dier soorten kunnen spotten. Naast de vele hobbelige zandwegen, het struikgewas, de dichte bossen en de savannes, kenmerkt het gebied zich ook door de aanwezigheid van talrijke natuurlijke meren. Door onze zeer attente chauffeur kunnen we onder meer een paar buffels, een arend, een paar exotische vogels, herten, en een olifant spotten. Maar als klap op de vuurpijl krijgen we ook een luipaard te zien waar we heel mooie foto’s van kunnen maken, de dag kan niet meer stuk.

De zeer bedreigde Sri Lankaanse lippenbeer krijgen we echter niet te zien, jammer. Na de geslaagde safari kunnen we ons nog douchen in het hotel vooraleer we naar de meest impressionante bezienswaardigheid in Sri Lanka rijden, namelijk Sigiriya. In Sigiriya staat de leeuwenrots, een tweehonderd meter hoge rotsmassa in roosachtige graniet die ver boven het dichte oerwoud uitsteekt en op de Werelderfgoedlijst staat. Aan de ingang van het complex komen we eerst voorbij de watertuin en de koninklijke baden, waar jammer genoeg niet veel meer van te zien is. Via de symmetrische tuinen wandelen we tot aan de voet van de rots, het wordt voor mij een hele uitdaging om via de meer dan 1200 treden naar boven te gaan. Op weg naar het leeuwen platform komen we voorbij de befaamde fresco’s van de Maagden van Sigiriya, mysterieuze nimfen met ontblote boezem. Veel van de sensuele muurschilderingen zijn door boeddhistische monniken verwijderd, aangezien het boeddhisme het stoppen van lust verkondigd. Eenmaal voorbij de spiegelmuur, een met kalk gepolijste gladde gipsmuur, komen we bij het leeuwenplatform, oef we zijn ongeveer halverwege.

Hier zien we nog de restanten van een leeuw die was uitgehouwen in de rots. Helaas zijn enkel de poten overgebleven. Het laatste steile stuk tot de top gaat niet zo vlot meer, maar van hier krijgen we dan ook een prachtig uitzicht op de tuinen en de omgeving van Sigiriya. Nu terug naar beneden, voor mij dacht ik het moeilijkste, maar het valt heel goed mee en in een half uurtje staan we terug aan de ingang van het complex. Terug in het hotel kunnen we nog wat zwemmen voor we gaan dineren.

Hotel : Fresco Water Villas

Dag 6  Dambulla & omgeving

Zondag 2 september

Deze morgen mogen we wat langer uitslapen en vandaag staan twee bezoeken in de buurt van Dambulla op het programma. Na het ontbijt vertrekken we naar de de boeddhistische rotstempel van Dambulla, een complex met aantal grotten en historische gebouwen. De tempel staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Eenmaal aan de ingang kan je niet naast het meer dan dertig meter hoge indrukwekkend gouden boeddha beeld kijken, die deel uitmaakt van de Gouden tempel.

Het eigenlijke tempelcomplex omvat 5 grotten en ligt op een 160m hoge rots. Dit worden dus weer een aantal trappen, mijn enkel krijgt niet veel rust. Boven op de tempel rots bezoeken we de 5 grotten die allen voorzien zijn van kleurrijke schilderingen en beelden die de geschiedenis van de Sri Lankese bevolking verteld. De grootste en voor ons ook de mooiste is de “Cave of the Great Kings”. In de grot staat een stoepa, meer dan 50 boeddha beelden en standbeelden van diverse Sri Lankese koningen. In het midden van de grot staat een vat met water afkomstig van het plafond. Volgens de gids valt daar slecht een druppel per tien minuten in, en wordt het water als heilig beschouwd en gebruikt voor rituelen. Ook de “Cave of the Divine King” is de moeite , deze wordt bijna volledig gevuld met een 15m lang uitgehouwen beeld van Boeddha. Tijd voor de lunch en daarna volgt onze tweede safari van deze week met een 4WD door het Minneriya NP. Net als gisteren rijden we het park binnen over er hobbelige zandwegen. Het park staat bekend voor de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld, hopelijk hebben we geluk om er een paar daarvan te spotten.

Qua periode zitten we wel goed want de maanden augustus en september zijn namelijk het droog seizoen en dan komen de olifanten drinken rond het Minneriya meer. Nu we krijgen waar voor ons geld en zien een kudde van zeker 50 olifanten samen naar het water stappen. Een heel bijzonder spektakel, daar waren we echt voor gekomen. Bij het avondeten kunnen we nog wat napraten over de mooie belevenis van deze namiddag, een super geslaagde dag.

Hotel : Fresco Water Villas

Dag 7  Dambulla – Polonnaruwa – Dambulla

Maandag 3 september

Na twee safariparken en een paar boeddha tempels starten we de laatste dag in Dambulla eens met iets anders namelijk een fietstocht. Met de bus rijden we richting Polonnaruwa en zo’n 10km voor de stad ruilen we de bus voor de fiets. Op voornamelijk kleine smalle grind wegen volgen we eerst een riviertje met hier en daar een gammel houten brugje. Ondertussen kunnen we volop genieten van de prachtige groene regio en langs de route zwaaien naar de vriendelijke bevolking die de was aan het doen zijn in de rivier.

Na de tamelijk vlakke fietsroute krijgen we nog een heerlijke pannenkoek en een kopje thee aangeboden voor de bus ons naar de stad brengt. De historische stad Polonnaruwa ligt, samen met Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya, in de culturele driehoek van Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met de bus rijden we langs de talrijke ruïnes en bezienswaardigheden, daterend uit de 11e tot 13e eeuw, een van de beste periodes uit de geschiedenis van Polonnaruwa. In de Dalada Malawu, ook wel Quadrangle genoemd, wandelen we langs de overblijfselen van het koninklijk paleis, de audiëntiezaal en de Silva devale.

Om het bezoek aan de oude hoofdstad van Sri Lanka af te sluiten bezoeken we nog de Gal Vihara rots tempel. De tempel is vooral bekend voor zijn vier kolossale, in één granieten wand uitgehouwen boeddha beelden. Naast de twee kleinere zittende boeddha’s staat een 7 hoge staande en ligt er nog een 14m lang exemplaar. Voor de pelgrims is de Gal Vihara het bekendste heiligdom van Polonnaruwa. Vandaag nemen we de lunch in een typisch Sri Lankees restaurant, met voor ons onbekende lokale gerechten met speciale smaken. Op de terugweg naar Dambulla staat er voor ons nog een extra excursie te wachten. Niet zo ver in de buurt van ons hotel staan 3 ossenkarren klaar die ons, geheel door elkaar geschud, naar een meer in de buurt gaan brengen. Eenmaal van de luidruchtige ossenkar, kunnen we in stilte genieten van een boottochtje op het meer, wat een rust.

Aan de overkant van het meer eindigen we onze uitstap bij een lokaal gezin, waar we stap voor stap kunnen volgen hoe ze een typische Sri Lankees gerecht voor ons klaarmaken. In een tuk tuk, het vervoermiddel bij uitstek in Azië, keren we terug naar het hotel. Het was opnieuw een zeer drukke maar gevarieerde dag, tot nu toe valt Sri Lanka heel goed mee, op naar morgen.

Hotel : Fresco Water Villas

Dag 8  Dambulla – Matale – Kandy

Dinsdag 4 september

Volgens de gids staat er vandaag een heel rustige dag op het programma. Na het ontbijt trekken we verder zuidwaarts naar Kandy. Echte bezienswaardigheid zitten er vandaag niet in, wel een paar verplichte bezoeken aan een paar winkels onderweg. Bij een zijde fabriekje, een houtsnijwerk atelier en een kruidentuin kunnen we makkelijk onze roepies kwijt raken. De kruidentuin in Matale vonden we echt meevallen, we krijgen een rondleiding door de tuin en mogen ruiken en proeven van een aantal kruiden. Na de rondleiding kan, wie dit wil een 10min gratis schouder- en rugmassage krijgen, dit aanbod slaan we uiteraard niet af. In de late middag komen we aan in Kandy, na Colombo de tweede belangrijkste stad van Sri Lanka. In het hotel krijgen we nog wat vrije tijd voordat we naar een show gaan kijken van Srilankaanse dansers en muzikanten.

De show omvat een aantal traditionele volksdansen gebracht door meisjes en mannen in kleurrijke Srilankaanse klederdracht en eindigde met een vuurloop. Na het diner gaan we nog iets drinken in de bar met de groep, het wordt wat later dan anders. Niettegenstaande het een ietwat rustige dag was vandaag zijn we toch moe.

Hotel : Oakray Regency Kandy

Dag 9  Kandy

Woensdag 5 september

De eerste nacht in Kandy zit er al weer op, vandaag gaan we wellicht de stad wat beter leren kennen. Helaas begint het net iets minder met een bezoek aan een juwelen winkel, hopelijk het laatste verplichte verkoopnummertje. In de winkel, rechtover het hotel, krijgen we eerst een filmpje te zien hoe in Sri Lanka edelstenen ontgonnen worden, dit gedeelte vond ik best nog interessant. Daarna volgt een opsomming van de verschillende soorten die er te vinden zijn en aansluitend lopen we door de werkplaats naar de verkoopruimte. Oef de blauwe, de goudgele, de groene, de witte,… saffieren hebben we ook weer gehad zonder bijkomende kosten. Met de gids lopen we even door het drukke centrum van Kandy, met 150.000 inwoners de tweede grootste stad van het land. Op het eind van de korte wandeling staat een bezoek van de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) op het programma, waar een hoektand van Boeddha wordt bewaard.

De tand wordt jaarlijks in een tiendaagse parade door de stad vervoerd op een olifant, helaas zijn we daarvoor een paar weken te laat. Samen met de gids doorlopen we de verschillende vertrekken van de tempel, de ene al wat kleurrijker en interessanter dan de andere. Heel opmerkelijk is een klein gedeelte waar een zeer goed opgezette olifant te bewonderen is, hij heeft 50 jaar dienst gedaan in de parade van de tand. Mede door de aanwezigheid van de Tempel van de Tand staat Kandy op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijd voor lunch in een restaurant met uitzicht op een bergwand van de vallei rondom Kandy. Van hieruit gaan we nog de botanische tuin van Kandy bezoeken zo’n 6km buiten het centrum van de stad gelegen. Het hele domein omvat meer dan 60 ha en werd voor het grootste deel door de Engelsen aangelegd. Alles in detail bekijken kan natuurlijk niet, maar in de twee uur durende wandeling krijgen we een mooi beeld van de schoonheid van de tuin. Naast de ruim 30m hoge reuzen bamboe omvat het park nog meer dan duizend boom soorten, exotische planten en bloemen. Dit gigantisch park is park is ontzettend mooi aangelegd met brede lanen en perfect onderhouden grasperken echt zalig om hier te wandelen. In de hoogste boom toppen kunnen we ook een paar enorme vleermuizen (vliegende hond) spotten, sommige exemplaren bezitten een spanwijdte van meer dan 1m.

Op het einde van ons bezoek lopen nog binnen in het orchideeënhuis. Als afsluiter van de dag nemen wel nog een Srilankese massage, een heerlijk vettig gedoe.

Hotel : Oakray Regency Kandy

Dag 10  Kandy – Nuwara Eliya – Bandarawela

Donderdag 6 september

Vandaag trekken we niet alleen nog wat meer zuidwaarts maar stijgen we ook tot over de 2000 m en gaan daarmee ook een veel koeler klimaat krijgen. Langs de weg, die stilaan stijgt staan tal van stalletjes met diverse exotische fruitsoorten. Op de bus kunnen we proeven van jackfruit en een licht rood uitziende banaan. Hoe hoger we komen hoe meer we ook zien dat er meer groente wordt geteeld maar voornamelijk thee. Het klimaat is hier ideaal voor het verbouwen van thee, en langs de weg zien we dan ook verschillende theeplukkers bezig in de intens groene heuvelachtige velden.

Met een tuktuk rijden we naar de theefabriek van Glenloch, nu ja rijden het was eerder een waanzinnige F1 race onder de verschillende tuktuk chauffeurs. Nu we hebben het overleefd en op de fabriek krijgen we een uitgebreide rondleiding over het ganse thee proces. Een mooi geklede, vriendelijke Sri lankese dame met een iets wat rare stem legt het traject uit die de theeblaadjes volgen en de kwaliteit ervan, eer ze in de winkel komen te liggen. Langs de kronkelende weg naar Nuwara Eliya stoppen we een paar keer om wat foto’s te maken van de theevelden en de Ramboda Waterval. In Nuwara Eliya of Nurelia zoals onze gids het stadje noemt nemen we de lunch in het koloniaal Grand hotel.

Een prachtig, in koloniale stijl gebouwd hotel, met een verzorgde Engelse tuin en een typisch Brits interieur. Jammer dat we hier niet overnachten, 240€ per nacht dit is wat te prijzig voor NRV. Nurelia was in de jaren 1800 zeer in trek bij de Engelse theeplanters vanwege zijn Europees milde klimaat, en werd toen ook weleens Little Engeland genoemd. In het half uurtje vrije tijd lopen we langs het golfterrein en het Victoria park naar het centrum, jammer dat we hier al moeten vertrekken. Met de bus rijden we naar het treinstation van Nanu Oya, van hieruit gaan we een treinreis maken tot het station van Haputale. De eerder trage treinrit brengt ons langs mooie vergezichten, theeplantages en in de diepte gelegen dorpjes omgeven door bossen.

Op de trein zitten niet alleen toeristen maar ook de lokale bevolking maakt veelvuldig gebruik van de trein, een unieke ervaring om dit te zien. Nog even de laatste foto nemen vanuit de trein voor we aankomen in het station van Haputale waar de bus op ons wacht. De lange gevarieerde dag zit weeral op.

Hotel : Olympus Plaza

Dag 11  Bandarawela – Tissamaharama

Vrijdag 7 september

Vanmorgen genieten we nog even van het mooie uitzicht en het heerlijke klimaat in het bergdorpje Haputale ten zuiden van Bandarawela. Via Bandarawela en Ellen vervolgen we onze kronkelende route naar Tissamaharama de meest zuidelijke overnachtingsplaats van de rondreis. De route gaat verder in dalende lijn en de daarmee samen gaande stijgende temperatuur, het zo heerlijke klimaat was van korte duur. Even over het plaatsje Ella, waar nog steeds veel theeplantages te zien zijn, stoppen we voor een paar foto’s van de mooie Rawana waterval en het Lunugamwehera reservoir.

Na de lunch gaan we nog een wildpark bezoeken. Op het programma van NRV staat als optionele excursie het Yale NP, dit is echter in september niet toegankelijk voor het publiek. De gids stelt het Ruhuna NP als vervanger voor, dat eigenlijk een onderdeel van het grote Yale NP is. Voor we het park binnen rijden zien we langs de kant van de weg al de eerste olifant, en hij komt wel heel dicht bij de jeep, ik kan hem bijna aanraken.

In het park zelf zien we voor de rest van de middag wel heel weinig wilde dieren van dichtbij. Toch spotten we twee krokodillen in de verte en heel wat vogels. Qua natuur en vergezichten is het Ruhuna NP prachtig, echt de moeite, het dieren spotten viel echter wat tegen.

Hotel : Elephant Reach

Dag 12  Tissamaharama – Galle – Kalutara

Zaterdag 8 september

Ja, de tijd gaat snel vandaag al de laatste dag van de rondreis en dit met een druk programma. Om 7u vertrekken we voor een twee uur durende rit naar Udawalawe. In Udawalawe gaan we een soort van olifanten opvangcentrum bezoeken, het Udawala Elephant Transit Home. In het centrum leven meer dan 30 kleine wees olifanten die hun moeder verloren of werden afgestoten in de kudde en extra voedsel nodig hebben.

Vanaf een platform kunnen we zien hoe de schattige kalfjes met mondjesmaat worden binnen gelaten en gevoederd. Een heel leuk schouwspel waar iedereen in de groep wel kan van genieten. Voor de lunch bezoeken we nog een weeshuis in de buurt van de stad Galle. Het Somawathi Home weeshuis is ontstaan na de allesverwoestende tsunami van 2004 waar duizenden kinderen hun ouders verloren. De Nederlandse Marja van Leeuwen was de stuwende kracht achter het project en mede dankzij de vele donaties is dit een succesvolle realisatie geworden. In het home krijgen we een kleine rondleiding en alles ziet er werkelijk prima uit met niets dan gelukkig uitziende kinderen.

De late lunch nemen we in Galle, vooral bekend vanwege het Nederlandse fort uit de periode van de VOC. Tijdens de korte stadswandeling lopen we langs tal van Nederlandse authentieke gebouwen. Binnen de muren van het fort keer je als het ware terug naar de koloniale tijd, zelfs hier en daar vinden we nog Nederlandse straatnamen. Nog even tijd nemen voor een groepsfoto, met het fort op de achtergrond en dat was dan het einde van de groepsreis, jammer.

Gelukkig kunnen we nog wat bijkomen en uitrusten in Kalutara waar de vakantie echt eindigt met een paar dagen strandvakantie.

Hotel : Royal Palms Beach

Dag 13/14/15  Kalutara

Zondag 9 september

Een paar dagen lekker lang slapen en uitgebreid ontbijten,  wat zwemmen en wandelen op het strand een mooie afsluiter van de rondreis. Hotel valt heel goed mee lekker eten en mooie kamer, de omgeving en het centrum van Kalutara valt echter tegen.

Hotel : Royal Palms Beach

Dag 16  Kalutara – Colombo -Amsterdam

Woensdag 12 september

 

Dag 17  Aankomst Amsterdam

Donderdag 13 september

 


 
%d bloggers liken dit: